Ergenliğe giren çocuklara dikkat!

0
329
Psikologlara göre ergenlik döneminde yani yetişme çağında aşırı dakik, titiz ve düzenli olma durumu normal değil. Ailelere burada çok iş düşüyor. Ergenlik dönemindeki çocuklarını iyi gözlemlemeleri olası sorunların önünü kesmek için önemli. Fiziksel olarak değişim geçirilen ergenlik döneminde ruhsal farklılıklar da çokça göze çarpar. Huy ve alışkanlıklar, tavır, hayata bakış vs değişebilir.

Ergenlik döneminde olan çocuklarınıza karşı bunları kesinlikle yapmamanız öneriliyor.

Çocuğunuzu başka çocuklarla asla karşılaştırmayın. Küçümseme, eksik görme, kıyaslama bu dönemde çok tehlikelidir ve genelde ters teper.

Güzelliğine ve fizik üstünlüğüne dayanarak çocuğunuzu herhangi bir ortamda öne çıkarmaya da çalışmamalısınız. Bunu öğretmenler de yapmamalı, fiziğe göre öğrenci kayırmamalıdırlar.

Herkesin yetenekleri aynı olamaz. Bu dönemde çocuklarınızın kendi yetenek ve isteklerine önem verin ve bu alanlarda kendini göstermesine destek verin. Müzikle alakası olmayan çocuğunuzu zorla gitar kursuna yazdırmayın mesela.

Ergenlikten siz de geçtiniz. Bu dönemin getirdiği sorumlulukları, öğretmen ve danışmanlardan yardım alarak iyice öğrenin. Üzerinize düşenleri eksiksiz yerine getirin ve çocuğunuzun yanında olup ona destek verin.

Erken veya geç gelen ergenlik, çocukluktan çıkıp gençliğe adım atan gençlerde bunalım gibi sıkıntılara yol açar. Boy ve kilo problemlerini aşmasında ona yardımcı olun. Terapiye gitmek, spor yapmasını ve sağlıklı beslenmesini teşvik etmek yararlı olacaktır. Ergenlikte aşırı olgun, ciddi ve disiplinli olmak da tehlikelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here